2014. január 30., csütörtök

Imerjük meg egymást


Ùj játék indult útjára a gasztroblogger társadalomban, amelyben a feladat mindössze annyi, hogy belinkeljük azt, aki minket kért fel, és mi pedig elárulunk magunkról 7 olyan dolgot, amit eddig esetleg az olvasók, társaink nem tudtak, tudnak rólunk. Ezt követően kijelölünk 7 bloggert, akikre kíváncsiak vagyunk. 

Kedves barátnöm Andrea hivott meg a játékra. Nagyon régi az ismeretségünk még a Nlc idökböl, amikor még nem volt Facebook és ott cserélgettük a recepteket, tapasztalatainkat a sütés, fözés kapcsán. Az  elsö személyes találkozót Biatorbágyon tartottuk, voltunk vagy 20-an Olaszországból és Németországból is voltak ott,  mindenki hozott valami finomságot, a mai napig nagy szeretettel gondolok erre a találkozóra ami ha jól számolom 14 éve lehetett.


Akkor magamról: 
1. A blogom neve Susannes Küche mert  németországban élek, igy keveredik a konyhámban a magyar és a német konyha. Nem minden kerül fel a blogra, mert sokszor nem készül fénykép, sajnos nem vagyok a legjobb fotós.


2.   A Fekete Erdöben közel a Duna forráshoz lakom. Amikor elmegyünk a forráshoz mindig elámulok, hogy abból a kis patakocskából micsoda gyönyörüséges folyó  lesz mire Budapestre ér.

3. Szeretek fözni, sütni, föleg az unokáimnak meg a fiamnak. Van négy imádni való unokám 18 évestöl másfél évesig, akik nagyon hálás kosztosok. A  fiam mindig azt mondja a föztömre, hogy érzik benne a szeretet. 

4. Aminek nagyon örülök a fiam örökölte a fözöcskézés szeretetét, bizony sokszor elámulok, hogy milyen finomságokat föz és van hozzá érzéke.

5. Második házasságomban élek pár éve,  mindkettönk gyerekei felnöttek, igy ha akarjuk szabadok vagyunk mint a madár. Szeretünk utazni, mehetünk oda ahova éppen kedvünk van, ha csak egy kávét meginni valahol vagy kirándulni   a közelben, kellemessé tenni a napot, és ez nagyon jó.

6. Van egy magyar és egy német házaspár barátom ezer éve, igaz barátok,  szeretni való emberek, ami ritka kincs.

7. Szeretek olvasni, föleg magyarul mert annak ize van, szeretem a zenét, imádom a musicalt, a jó  szinházat ami nagyon el tud varázsolni.


Akikre kiváncsi vagyok :


Edit modern konyhát vezet, sok finom zöldséges receptjei vannak. Már párat elkészitettem belöle.

 Mariszt csodálom mert annyi finomságot süt. Nem gyözök gyönyörködni a süteményeiben.

 Dina receptje alapján gyönyörüséges és finom  beigliket sütöttem. Szeretem olvasni Öt, csodálom a gyönyörü tortáit.

 Marka, egyszerüen élvezet olvasni a blogját, finom receptek vannak az oldalán.

Sokszor benézek a blogjára, nagyon tetszik Nála is, hogy fiatal asszony  és finom egészséges ételeket készit a családjának. 


Lenne még jó pár kedvenc blogom, de Ök már fel lettek kérve, hogy irjanak magukról. 

2014. január 19., vasárnap

Nagyon finom sütemény







Andreától kedves barátnömtöl van a recept. Andi ez tényleg "nagyon finom sütemény" jó, hogy beirtad a blogodra, köszönöm . Kedvenc lett, tegnap vendégeim voltak, nagy sikert arattam vele.
Nagyon keveset változtattam az eredeti receptem, mégpedig a cukor mennyiségen spóroltam kicsit. 



4 tojás sárgáját kikeverünk 15 dkg vajjal és 15 dkg cukorral /nálam 10 dkg /. 1 ek kakaót adunk hozzá, a tojások felvert habját, 7 dkg réteslisztet, amit fél cs. sütőporral elkevertünk. Végül 12 dkg durvára tört diót. Kikent, lisztezett tepsiben sütjük előmelegített sütőben, 180 fokon. A kisült tésztát megkenjük pikáns lekvárral (én sk. ribizlizselével kentem meg). 20 dkg darált diót, 15 dkg porcukorral,/nálam 10 dkg/ 1 cs vaníliás cukorral és 4 ek rummal összekeverünk, és rákenjük a lekvár tetejére.

Krém :  1 egész tojást, 3 ek kakaóport, 10 dkg porcukrot és 20 dkg vajat habosra keverünk. Rákenjük a diós töltelékre. 
A végén kerül rá a máz: 10 dkg csokoládét felolvasztunk gőz fölött és kikeverjük 7 dkg vajjal.


Nálam a krém egy vaniliás pudingporból és 3 dl tejböl készült, plussz a 3 evökanál kakaópor, cukor és 20 dkg vaj habosra keverve. Soha nem használok nyers tojást friss krémekhez, ezért választottam ez a megoladást. A végén csokimázzal bevontam a süteményt. 

2014. január 17., péntek

Orosz almatorta, csokis, diós









Régi Nlc-s recept. 
Hozzávalok:

25 dkg vaj
25 dkg cukor
4 egész tojás
25 dkg liszt
1 sütőpor
8 dkg kakaópor
20 dkg darált dió
5 nagyobb alma
1 kiskanálnyi őrölt fahéj
1 maréknyi mazsola /aki nem szereti,elhagyhatja/

A vajat a cukorral habosra keverjük,majd hozzáadunk 4 egész tojást. Belekeverjük a többi hozzávalót is, legvégül a hámozott, durvára reszelt almát. Ha nagyon sűrű, akkor kevés tejjel higíthatjuk a masszát /én kb. 1 dl tejet adtam hozzá/.
Egy tepsit kivajazunk, megszórjuk darált dióval, és beleöntjük a masszát.A tetejére is szórhatunk durvára őrölt diót.

2014. január 10., péntek

Resztelt máj





Két személyre 30 dkg máj marhamáj /borjúmáj /, 3 lözepes hagyma, só, bors, majoranna jó sok, pirospaprika,izlés szerint erös paprika is mehet bele. 
A hagymát félbe vágjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy vaslábosban kevés olajjal nagyon lassan megpároljuk, jó sokáig, türelemmel, ha kell adunk hozzá egy kevés vizet, megsózzuk és szinte teljesen elfözzük. Ekkor megy bele a piros paprika só, bors, majoranna és egy kevés viz. pár percig fözzük még, ekkor egy
jó sürü szaftot kapunk. Beletesszük a csikokra vágott májat. Addig fözzük magas lángon amig a máj már nem véres, ekkor éri el azt az állapotot amikor vajpuha. Utána izesitjük ha kell és tálalhatjuk.
Nálunk ma krumpli püré volt hozzá és saláta.

2014. január 8., szerda

Gaisburger Marsch /Sváb specialitás /





Tipikus sváb "Eintopf" kivánságra készitettem. A jó benne, hogy ez egy kétnapos leves, túl keveset nem lehet belöle késziteni. Didergös hidegben - ami ugyan most nincs, de biztosan lesz - kifejezetten testet, lelket melegitö és nem nehéz étel.

Hozzávalók 60 dkg marhahús a lábszár  legjobb hozzá 1-2 velös csont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, zeller, fél póréhagyma,  1 közepes fej hagyma a levesbe, 60 dkg krumpli, és 25 dkg lisztböl, tojásból "Spätzle" vagyis olyan mint a mi nokedlink csak a formája kicsit más, tehát nokedli is jó.

Hires sváb konyhafönök receptje alapján a következö tanácsokat betartva készitettem.
 Egy lábosban 2,5 liter vizet gyöngyözésig forraljuk, ebbe tesszük bele a húst és a velös csontot, egy teáskanál sóval megsózzuk./Erre azért van szükség, mert igy a hús megtartja zaftosság./ Az 1 fej hagymáról a felsö héját leszedjük és félbe vágjuk. Egy öntöttvas serpenyöt felforrósitunk és a félbevágott hagymát a vágott felületén szép barnára sütjük, zsiradék nélkül.
Ezt a karamellizálódott hagymát is beletesszük a fövö hús mellé Igy lesz szép szine a levesnek. Közben a feljövö habot mindig leszedjük. Lassan gyöngyözve fözögetjük amig a hús puha nem lesz. Eközben a zöldségeket a krumplit apró kockára vágjuk. A húst kivesszük a levesböl, apró kockára vágjuk és félre tesszük. A levest leszürjük egy másik edénybe és beletesszük a zöldségeket, izesitjük, sóval borssal, babérlevéllel. 
Lassan gyöngyözve puhára fözzük a zöldségeket, majd beletesszük a kockára vágott húst. 
Közben elkészitettük a nokedlit, amit melegen tartunk. 2-3 fej hagymát nagyon lassan kevés vajon megpiritunk.

Tálalás: tényérra jön a Spätzle, erre a leves, majd a piritott hagyma a tetejére. 
Hosszunak tünik,  de megéri másnap nem kell fözni.

Zöldbab saláta




Az ünnepek után jól esik egy könnyebb saláta. Most zöldbab saláta friss bagettel volt a vacsora. 

Hozzávalók: Zöldbab lehet mélyhütött vagy konzerv  
10 dkg apró kockára vágott, ropogósra sütött sonka. 
1 fej lila hagyma, friss petrezselyem, pár szem apró paradicsom,
5 dkg reszelt sajt a tálalásnál.

Dresszing: 2 kávéskanál mézes mustár, kevés só, pár csepp citromlé, bors, olivaolaj.
Ezekböl sürü dresszinget készitünk. A hagymát vékonyra szeleteljük és enyhén besózzuk.
Egy tálba tesszük a párolt zöldbabot, paradicsomot, a hagymát, ráöntjük a dresszinget majd megszórjuk a piritott sonka kockákkal. A tényéron megszórjuk a reszelt sajttal. Egyszerü, gyors és nagyon finom.

2013. december 31., kedd

2013. december 29., vasárnap

Karácsonyi menü ala fiam





Szüzpecsenye bacon kabátban, megtöltve mézben és rozmaringban karamellizált dióval.
Hozzá hokkaidö tök és póréhagyma, Vilmos körte, balzsamecetes szószban párolva.

Karikára vágott sült krumpli, piritott zsemlemorzsával megszórva.

2013. december 19., csütörtök

Diós, marcipános kekszek linzer


Szorgos kezek munkája a fenti tál


Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs. vanilia cukor 1 késhegyni kardamon, 1 teáskanál rum aroma, 3 csepp keserü mandula olaj, csipet só, 15 dkg darált dió, 2 tojás sárgája. Ezekböl tésztát gyurunk és pár órát a hütöbe tesszük.

Kell még hozzá 40 dkg marcipán, 1 üveg ribizli zselé és 20 dkg étcsokoládé felolvasztva.
Vékonyra kinyujtjuk a tésztát és kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Kb. 170 fokon 10 percig sütjük.
A marcipánt jó vékonyra kinyujtjuk és ugyanazzal a kerek formával kiszaggatjuk.
Amikor a kekszek kihültek megkenjük a ribizli zselével, ráfektetünk minden egyes kekszre egy - egymarcipán lapocskát, végül a felolvasztott csokoládéval bevonjuk. A tetejére lehet egy fél szem diót tenni.
Eldugjuk jól mert nagyon hamar elfogy.

2013. december 15., vasárnap

Zserbó






Anyukám mestere volt a zserbó sütésnek. Èvekig próbáltam rekonstruálni
a receptjét, nem nagy sikerrel. Tavaly kaptam ezt a receptet az Nlc-n.

A fiam tesztelte, mert Ö szerinte anyukám zserbója a világ legjobb zserbója. 
Ezért is igyekeztem a kedvében járni. Szóval ez a recept ami hasonlit hozzá.
A gyerekem szerint az a mostani zserbó ize majdnem ugyanaz, de a kinézete még nem. Igy gyakorolhatok tovább. Mindenesetre finom lett nagyon, ahogy látom el fog fogyni.


A tésztához:

35 dkg liszt, 15 dkg margarin, csipet só, egy teáskanál sütőpor, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, és 1 dkg élesztő, egy dl tejben feloldva.

A töltelék:

40 dkg darált dió 20 dkg kristálycukorral elkeverve, és kb 60 dkg baracklekvár.
A tetejére: 3 evőkanál víz, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál kakó keverékét felfőzzük, hólyagosra forraljuk, majd egy kanálnyi vajat keverünk bele, és a sütemény tetejére öntjük. Egy-két óra múlva megszilárdul.Recept Kaleva

Diós, mákos bejgli






A recept Dinától egy kedves FB ismeröstöl van. Nagyon jó ez a recept, nem repedtek meg a bejglik.  Finom zaftos, omlós. Itt is köszönöm Dina Neked ezt a jó receptet. 


Tészta ebböl az adagból 3-3 rúd lesz
1 kg liszt
30 dkg vaj megjegyzés tölem :  mivel én nem tudok itt jófajta zsirt venni, vajjal készitem ehhez az adaghoz 40 dkg vajat teszek
15 dkg zsír
nagy csipet só
10 dkg cukor
2 tojás
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, egy kis tálkában elkeverjük az összes többi hozzávalót (az élesztőt nem futtatjuk fel), majd gyors kézzel, először lazán, majd erősebb gyúrással összeállítjuk a tésztát. Nem baj, ha picit márványos, inkább az legyen, minthogy elgyötörjük. Pihentetés közben a tészta ahogy összeérik, kissé puhul, selymesebbé válik. Minimum fél napot hagyjunk neki hideg helyen.
Töltelék (fajtánként 3-3 rúdra elegendő)
40 dkg darált dió vagy mák
2,5 dl tejben melegítéssel feloldott 30 dkg cukor
1 citrom reszelt héja, és pár csepp leve

 Megjegyzés: 1 jó evökanál baracklekvárt szoktam a töltelékbe tenni és egy kisebb almát megreszelve mert igy nagyon jó zaftos lesz a töltelék, igy szeretjük  - itt figyelembe kell venni, hogy a lekvár és az alma nedves,tehát kevesebb folyadék kell a töltelékbe - !!

A tejet a cukorral feltesszük melegedni, de nem forraljuk, csak amíg jó meleg lesz és a cukor felolvad. Közben a tálba halmozott darálékot elkeverjük a citromhéjjal és pár csepp citromlével. Kevergetve ráöntjük a forró folyadékot, de ne egyszerre mindet, nehogy túl folyékony legyen. Míg a keverék hűl, megszívja magát, kissé megduzzad, így lehet, hogy a visszamaradt édes tejjel kell még picit hígítani. Ha mind felvette és kihűlés után még mindig száraz, tejjel lágyíthatjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pihent cipót 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kb. A4-es lap nagyságúra (20*30 cm) nyújtjuk, a (mondjuk diós) töltelék harmadát ráhalmozzuk, kanál hátával elsimogatjuk úgy, hogy a tészta szélei 1-1 centiméterre kilátszódjanak. Most a két rövidebbik oldalán visszahajtjuk, és lenyomjuk. Az egyik hosszanti oldalát elkezdjük felfelé tekerni, a másik szélét vizes ujjakkal kicsit benedvesítjük, ráforgatjuk a rudat, picit meghempergetjük, hogy egyenletes alakú legyen, majd zárással lefelé olajozott lemezre tesszük. Így tekerjük fel mind a hat rudat. Nekem ez két tepsi. Mikor az egyik hármassal kész vagyunk, válasszunk szét 3 tojást, és most a sárgájával hosszanti irányban kenjük le a rudakat. Az oldalukat is. (hagyjuk meg kb. a felét a másik 3 rúdra.) 
Kint hagyjuk szobahőmérsékleten, nem kell hűtőbe tenni. Addig várunk, amíg a sárgája teljesen megszárad, és elkezd picit repedni. Ekkor kell a fehérje, egy másik ecsettel keresztben kenjük most. A múltkori repedés miatt most hurkapálcával szúrkodtam meg kenés után, és mehet az előmelegített 170°C-os sütőbe. A fejlődő túl sok gőz sem tesz jót a süteménynek, így újabban elejétől fakanállal pár centire kitámasztott sütőajtóval sütöm. Sokkal kevésbé reped, bár így is adódik baleset. :) Semmi gond, a kicseppent pirult dió a kedvencem. :)

Pulyka tekercsek aszalt szilvával, gesztenyével








Pulykatekercsek aszalt szilvával, gesztenyével



A pulykamell szeleteket /de lehet csirkemell is / egy napra fokhagymás tejben kell áztatni.

Főtt gesztenyét, aszaltszilvát apróra vágni meg baconszeleteket /nem túl sokat/  egész kicsi apró kockákra vágni, kevés só, esetleg valamilyen grillfűszer keverék /én mindig Univer Flekken fűszerkeveréket használok/ tejföllel összekeverni, hogy egy massza legyen belöle.
A pulykaszeleteket szárazra törölni és vékonyan bekenni a masszával, majd feltekerni és baconbe csavarni. A maradék egészben hagyott aszaltszilvát és a maradék gesztenyét egy vékonyan kivajazott tűzálló tálba rakni, rátenni a hústekercseket, kevés vizet aláönteni és betenni a sütőbe. Amikor szép piros a levét leönteni, ami a szósz alapja lesz ,  egy - két sült gesztenyét is kiszedni és mixerrel pürésiteni, tejszinnel kicsit felfözni, a végén kevés fagyott vajat beletenni és habosra mixelni. A szósz nagyon különleges  selymes lesz a benne párolt és bele mixelt  gesztenyétől. A hústekercseket tálra tenni és hozzá köretnek a gyümölcsöket. Krumplipürével tálalni.

2013. december 7., szombat

Karácsonyfa kelt tésztából



Honnan lenne a recept mint a FB-röl. Marisz sütötte meg elsönek, Töle vettem a receptet és a leirást. Okos módon kakós vajas töltelékkel töltöttem meg, mire megsült, kicsit kifolyt a töltelék,meg sem mutatom a képet. Egy biztos nagyon finom, el fog fogyni az biztos.

Mézeskalács


 A receptet a FB-n Timea tette fel.

 http://ugymintotthon.blogspot.hu/2011/10/mezeskalacs-nem-kell-pihentetni.html

Nagyon megtetszett ez a recept, igy ki kellet próbáljam.
Unokáknak csináltam, dinok és autó, traktor, ki mit szeret. Kicsit ugyan  változtattam rajta, mézeskalács füszerkeverék helyett csak fahéjat és örölt szegfüszeget tettem bele, mert mi igy szeretjük, a másik változtatás pedig a cukor mennyiségét a felére vettem. Igy is édes, nekünk nagyon izlik és amiért megtetszett a recept, hogy nem kell pihentetni, rögtön lehet sütni. Tegnap sütöttem, ma már puhák a figurák, dobozkában várják a dino, autó rajongókat.

Az eredeti recept a blogról:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
2,5 dl méz
3 db tojás
Elkészítés:
A lisztet a szódabikarbónával, a porcukorral és a fűszerkeverékkel összevegyítjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd hozzákanalazzuk a mézes, és beleütjük a tojásokat is. Addig gyúrjuk, míg közepes keménységű tésztát nem kapunk. Ellentétben a legtöbb mézes tésztával, nem kell pihentetni, hanem azonnal lehet kb. nyújtani és szaggatni jól belisztezett gyúródeszkán. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon 8-10 perc alatt sülnek meg. Ám mielőtt sütőbe tesszük érdemes lekenni egy felvert tojással, akkor szép fényes lesz a végeredmény.



2013. november 25., hétfő

Kekszek Rebekkától



A tálon a jobb oldalon az apró kis kekszecskék a tavalyi sütés.

Kedves ismerösöm Rebekka egy fantasztikus háziasszony. Egyszer advent vasárnap meghivott kávézni. Legalább 15 féle finomabbnál finomabb adventi sütemény, kekszecske  volt a tálon amit elém tett.  Csodálom Öt, ma is mert ritka ügyes háziasszony és minden ami kikerül a konyhájából egy remekmü. Töle van ez a recept is, amit minden évben meg kell süssek, selymes, omlós és többféleképpen lehet disziteni. 

Rezept: 12,5 dkg porcukor, 38 dkg liszt,  25 dkg vaj, csipet só, 2 tojás sárgája, fél citrom héja és leve.
Jól összegyúrni a hozzávalókat, már igy is nagyon selymes tésztát kapunk. 2 órára a hütöben pihentetni  a tésztát. Ujnyi vastagra kinyujtani és különbözö karácsonyi formákra kiszúrni. Tojás sárgával megkenni, lehet csillogó vagy szines cukorral disziteni, esetleg pisztáciával, dióval, kinek mi tetszik.
10-15 percig világosra sütni. 

Szoktam virág formákat szaggatni belöle és amikor megsült, olvasztott csokoládét pöttyinteni rá,  majd egy dió szemet ráragasztani. Máris egy kicsit
más iz, és egy tésztából több variáció.

Berlini kenyérke






Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tojás, 12 dkg vaj, 12 dkg apróra vágott mandula, 20 dkg cukor, fél sütöpor, 1 kk fahéj, késhegyni örölt szegfüszeg, 1,5 evökanál kakaó, egy vanilia kikapart magja. 
Tésztát gyúrni a hozzávalókból. Sütöpapirral bélelt tepsibe tenni és úgy kinyujtani 2,5 - 3 cm vastagra. Kb. 15 percigig 180 fokon sütni. Azonnal melegen apró kockákra vágni és fémdobozba tenni. Ennek a süteménynek kell kb. 2 hét állás, akkor lesz igazán finom.