http://www.mediring.net/

2014. január 8., szerda

Gaisburger Marsch /Sváb specialitás /

Tipikus sváb "Eintopf" kivánságra készitettem. A jó benne, hogy ez egy kétnapos leves, túl keveset nem lehet belöle késziteni. Didergös hidegben - ami ugyan most nincs, de biztosan lesz - kifejezetten testet, lelket melegitö és nem nehéz étel.

Hozzávalók 60 dkg marhahús a lábszár  legjobb hozzá 1-2 velös csont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, zeller, fél póréhagyma,  1 közepes fej hagyma a levesbe, 60 dkg krumpli, és 25 dkg lisztböl, tojásból "Spätzle" vagyis olyan mint a mi nokedlink csak a formája kicsit más, tehát nokedli is jó.

Hires sváb konyhafönök receptje alapján a következö tanácsokat betartva készitettem.
 Egy lábosban 2,5 liter vizet gyöngyözésig forraljuk, ebbe tesszük bele a húst és a velös csontot, egy teáskanál sóval megsózzuk./Erre azért van szükség, mert igy a hús megtartja zaftosság./ Az 1 fej hagymáról a felsö héját leszedjük és félbe vágjuk. Egy öntöttvas serpenyöt felforrósitunk és a félbevágott hagymát a vágott felületén szép barnára sütjük, zsiradék nélkül.
Ezt a karamellizálódott hagymát is beletesszük a fövö hús mellé Igy lesz szép szine a levesnek. Közben a feljövö habot mindig leszedjük. Lassan gyöngyözve fözögetjük amig a hús puha nem lesz. Eközben a zöldségeket a krumplit apró kockára vágjuk. A húst kivesszük a levesböl, apró kockára vágjuk és félre tesszük. A levest leszürjük egy másik edénybe és beletesszük a zöldségeket, izesitjük, sóval borssal, babérlevéllel. 
Lassan gyöngyözve puhára fözzük a zöldségeket, majd beletesszük a kockára vágott húst. 
Közben elkészitettük a nokedlit, amit melegen tartunk. 2-3 fej hagymát nagyon lassan kevés vajon megpiritunk.

Tálalás: tényérra jön a Spätzle, erre a leves, majd a piritott hagyma a tetejére. 
Hosszunak tünik,  de megéri másnap nem kell fözni.