http://www.mediring.net/

2018. augusztus 28., kedd

Panzanella, azaz olasz kenyérsaláta




Jó meleg nyár az idei, ki kell használni a nyár adta finomságokat, mert sajnos nemsokára elmúlik ez a sok napsütés és a meleg . Ilyenkor a legfinomabb a paradicsom - nekem különben is a kedvenc gyümölcsöm ez a pirosló zaftos, édes finomság. 
Ez az étel a "szegények eledele " volt olaszországban, fel lehetett hozzá a kicsit megszáradt kenyeret is használni és persze a finom zaftos paradicsomot. A füszerezése meg pontosan olyan füszerekböl áll amit az olasz konyhában minden nap használnak. 

A receptet Györgyi blogja / csak mert szeretem blog / alapján készitettem el. Tényleg kevés hozzávalóból fantasztikus  laktató saláta lett belöle. 

Bemásolom a receptet Györgyitöl de nézzetek be hozzá mert gyönyörü a Foto is amit készitett a salátáról a és a többi receptje is fantasztikus .  :
Csakis napon érett paradicsomból érdemes csinálni. 
Hozzávalók
80 dkg különböző fajta paradicsom
2 lila hagyma
1 marék olajbogyó
k.b. 25 dkg szikkadt kenyér
extra szűz olíva
1 ág rozmarimg
bors
kevés oregánó
1 marék friss bazsalikom
öntet
balzsamecet
extra szűz olíva
bors
1 gerezd fokhagyma


Elkészítés
A paradicsomokat vágd fel nagyobb darabokra, lehet különböző formákra is.
Tedd egy szűrőbe és tégy alá egy tálat.
Sózd meg, forgasd össze és hagyd legalább fél órát állni, hogy a paradicsom lecsöpöghessen. Néha keverd meg.
A kenyeret is vágd, vagy tépkedd nagyobb darabokra.
Egy serpenyőben forrósíts fel extra szűz olívát, dobd rá a rozmaringágat és a kenyeret.
Süsd, ropogós barnára, majd tedd félre.
Borítsd egy nagy tálba a lecsepegtetett paradicsomot.
Karikázd rá a hagymát és szórd rá az olívabogyókat.
A paradicsomlevét keverd el balzsamecettel, reszelt fokhagymával és extra szűz olívával. Nem méricskéltem. Adj hozzá sót, borsot, én tettem hozzá kevés Cayenne borsot is.
A kenyeret is add a paradicsomokhoz, keverd el, majd öntsd nyakon az öntettel.
gazdagon szórd meg a friss bazsalikommal, kevés oregánóval és locsolj még egy kis extra szűz olívát a tetejére. A kenyérkockákkal pirult rozmaringágat is rámorzsoltam.
Aztán itt jön egy vitatható fázis. Egyes receptek az írják, hogy tegyük pár órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Szerintem ez egy hatalmas baromság, mert a paradicsom halála, a hűtő. Tehát, ne tegyük a hűtőbe, remek helyen van a konyhapulton.
Frissen is nagyon finom, amíg ropog a kenyér, de 1-2 pulton eltöltött óra után is isteni, amikor a kenyérkockák magukba szívták az ízeket és szétolvadnak az ember szájában.
A pikantéria kedvéért 1/2 hegyes erőset vékonyan rákarikáztam a tetejére, de ez elhagyható, nem is írtam fel a hozzávalókhoz.