A receptet valamikor az interneten találtam egy receptgyüjtö oldalon - sajnos nem tudom ki volt a beküldöje - azóta örizgetem és ma végre megsütöttem ezt az omlós finomságot.
tésztához
- 900 g burgonya (főtt, áttört)
- 105 ml 2,8%-os tej
- 1 nagy csipet kristálycukor
- 37.4 g élesztő (friss)
- 375 g vaj
- 615 g búzaliszt (BL55)
- 2 db tojássárgája
- 4 csapott teáskanál só
A kenéshez
Csak akkor
kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az
élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ha
felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy
elég lágy tésztát fogunk kapni.
A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk rétesliszten, majd félbe
hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.
A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy
átmérővel!
Sütőpapírral
fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc
pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses
sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült
burgonyás pogácsákat! Másnap még finomabb!!!! :)
Férjem szerint vagyis "egyél belöle sokat " ize van.