2019. január 3., csütörtök

Halleves - Skandináv módra




"Gyerekek ez nagyon finom " Ennyit tudok róla mondani azoknak akik szeretik a halat. Na meg nagyon egyszerü elkésziteni.

Az interneten , Facebookon sokan elkészitették, többféle receptet olvastam, de a lényeg mindenhol ugyanaz,  az alábbi recept az én verzióm. 

Hozzávalók  4 személyre : 
                   30 dkg lazac - / azt irják másfajta hal is jó hozzá, de a lazac szép                             szinü, olyan gusztusos a kész levesben és az ize is finom /
                    4 darab közepes krumpli
                    2 szál sárgarépa
                    1 közepes méretü hagyma
                    5-6 szem borókabogyó 
                    6-7 darab garnéla rák /de nem feltétlen szükséges / 
                    1 kisebb cukkini - ez az én ötletem volt, de nem bántam meg 
                    2 dl tejszin
                    só, Bors
                    1,5 l zöldség alaplé, ha nincs akkor viz és zöldségleves kocka 
                    kapor izlés szerint - de aki a kaprot nem szereti tehet bele                                           petrezselymet / kaporral az igazi, passzol nagyon az                                         izekhez/
                    vaj 

A hagymát apró kockára vágjuk és  vajon üvegesre pároljuk, hozzátesszük a karikára vágott sárgarépát és az apró kockára vágott krumplit, kicsit együtt piritjuk.
Közben a lazacot apró kockára vágjuk. A picit megpiritott zöldségeket felöntjük a zöldségleves alaplével kb. 20 percig fözzük, ha kell izesitjük sóval, borssal . Közben a cukkinit apró kockára vágtam és egy kis serpenyöben sóval, borssal, kevés vajjal roppanósra sütötem. 
Amikor megfött a zöldséglevesünk, beletesszük a tejszint, halat, garnéla rákot és kb. 5 percig fözzük együtt. A levest levesszük a tüzröl, beletesszük a megsütött cukkinit, kaprot és 5 percig hagyjuk álni. Lehet piritóst kinálni hozzá. 
Nem szabad a halat túlfözni mert akkor kiszárad. A cukkini meg azért került bele a legvégén mert igy megmaradt a roppanóssága és igy volt az egész finom. 
   


                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése