http://www.mediring.net/

2018. május 30., szerda

Töltött paprika






A töltött paprikát mindenki ismeri. Igazából nem is irok receptet. Nekem nagy kedvencem ez a nyári étel. Szeretem az illatát amikor fö. Egy kis nosztalgia a régmúltból. Ha becsukom a szemem és beszippantom az illatát, mindig a gyerekkorom jut eszembe. Jó meleg nyári napok, a kertben játszottunk és közben nagyikám fözte a konyhában az egyik kedvencünket vagyis a töltött paprikát. Illatozott minden a fövö paradicsomtól. Persze elöbb paszirozni kellett , Volt vele munka, de megérte. Az egész délelött el Volt foglalva, kezdödött,hogy  korán reggel kimentünk  nagyival a rákosszentmihályi piacra és friss szabadföldi tenyérnyi édes, érett paradicsomot vettünk a csömöri árusoktól. Akkor még lovaskocsival jártak a termelö sokszoknyás asszonyok a friss zöldséget, gyümölcsöt árulni. Az ilyen vásárlás elökostolás is Volt a téli paradicsomlé készitéshez.  Nagyi megrendelt a csömöri árusoktól  50 kg  paradicsomot befözésre  hozták is másnap lovaskocsival a frissen szedett paradicsomot.  De jó is Volt télen ebböl a napsütötte paradicsom léböl inni, kicsit megsózva- nagyon szerettem, vagy sokszor egy egyszerü krumplilevesbe tettünk belöle 1-2 kanállal a tányérunkba, de nagyon finom igy a krumplileves :)

Na szóval ma már üveges paradicsom léböl készül nálam a töltött Paprika - elöször kicsit fözöm a paradocsom levet, sóval, borssal, egy kis fej hagymával egy  negyed zellerrel. Utána prürésitem az egészet, felöntöm valamennyi vizzel és akkor teszem bele a darált hússal töltött paprikákat tovább együtt fözni. Mi kicsit édesen szeretjük, igy kerül bele valamennyi cukor - nem sok . Szereti a fiam is és az unokáim is.Friss puha fehér kenyérrel esszük.