2016. március 24., csütörtök

Navettes Illeskrisz receptje











Illeskrisz blogjából való ez a recept, szeretem a blogját mert
sok finomságot lehet nála találni és gyönyörü ételfotókat is.  

 Kórházban lévö  beteg menyemnek készitettem ezt az édes zsömlét. Nagyon örültem, hogy legalább valami keveset eszik és izlik Neki.



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl. langyos tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 4 dkg porcukor, 8 dkg puha vaj, 1/2 mokkáskanál só. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej.



A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1/2 dl tejben. A megmaradt tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk és rugalmas kelt tésztát gyúrunk az egészből. A bedagasztott tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezet lapra borítjuk és elosztjuk 16 darabra. A tésztadarabokból először gombócot,majd ovális alakot hengergetünk úgy, hogy a két vége vékonyka legyen.

A kész kalácskák tetejét, éles késsel hosszában megvágjuk.

Letakarjuk őket és ismét kelni hagyjuk. Mikor szépen megkeltek és kinyíltak, lekenjük őket a tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 175 °C-on, 15-20 perc alatt készre sütjük őket. Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral gyengén meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése