2014. december 27., szombat

Borjúsült zsályával





Karácsony másnapján a menü nálunk zsályás borjúscomb volt, tejszines szósszal és mangoldos tésztával. A borjúsült alacsony höfokon készült a sütöben. 

Hozzávalók 1 kg sovány  borjúcomb, 1 sárgarépa, fehérrépa, egy kis fej hagyma, só, bor, 10 levél zsálya és kb. fél liter húsleves, 2-3 evökanál süritett paradicsom,  2 dl tejszin, széles metélt tészta, 1 mangold, vaj. 

A húst sózzuk, borsozzuk és jól bedörzsöljük zsályával, vajon minden oldalán magas höfokon pirosra sütjük. Beletesszük egy elöre felmelegitett  sütötálba a zöldségekkel együtt, a zsálya leveleket is mellé tesszük, ráöntjük a húslevest és a paradicsom pürét,  60 fokos sütöbe kb. 3 -4 órát hagyjuk párolódni.
3-4 óra után leöntjük a szószt a húsról, húst visszatesszük tálalásig a 60 fokos sütöbe. 
A szószt pürésitjük, a 2 dl tejszint majdnem teljesen keményre felverjük. 
Közben megpucoljuk a mangoldot csikokra vájuk és blansirozzuk majd lecsöpögtetjük.
Feltesszük a tésztát fözni. Egy másik edényben vajon átforgajuk a blansirozott mangoldot. Amikor a tészta megfött a mangoldba beleforgatjuk a tésztát. 
A szószban elkeverjük a felvert tejszint. A húst vékony szeletekre vágjuk és tálaljuk a mangoldos tésztával a szósszal és egy zsályalevéllel. Izorgia mondhatom, a hús zaftos és vaj puha, a szósz selymes könnyü.

Mindezt a fiam fözte nekünk karácsony másnapjára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése