http://www.mediring.net/

2014. október 25., szombat

Ò mézeskalács, püspökkenyér formában sütve


A kép és a recept a Lecker kedvenc újságomból való

Találtam egy nagyon régi receptet a Lecker újságban  "Honigkuchen" a neve  a legfinomabb, legfüszeresebb, illatos föleg ha heteket, esetleg hónapokat áll. Ezért idöben el kell kezdeni a készitését, ami két részletben történik. Az elsö
lépés kevés munka, majd kb. két hét állás után lehet sütni ezt a finomságot.
Ettem én már ilyet, a holland változatát kapni nálunk, mi nagyon  szeretjük reggelihez is finom egy pohár tej, tea vagy kávé mellé. De most saját magam
akarom elkésziteni - hátha akad még egy- két lelkes blogiró aki velem együtt
elkésziti ezt a finomságot. 
A recept igy szól: két héttel a sütés elött 40 dkg mézet meglangyositani max. 75 fokra, - nem többre, mert elveszti az aromáját - majd lehüteni 35-40 fokra
 és 40 dkg lisztet a keverögéppel belekeverni, éppen csak elkeverni. 
Betenni egy müanyag edénybe, lezárni és két hétig a hütöben tárolni. 

Két hét után a sütönket felmelegiteni kicsit, elzárni a sütöt és egy porcelán vagy jénai tálba tenni a tésztát és a sütöben letakarva felmelegiteni kézmelegre.
Mert ugye a hütöben megdermed nagyon és nem tudunk vele dolgozni. 

A további hozzávalók: 12 dkg puha vaj, csipet só, 2 teáskanál mézeskalács
füszer, 1 teáskanál fahéj, 2 tojás, 2 teáskanál sütöpor, 5 gramm szódabikarbóna amit 2 evökanál tejben feloldunk, a végén 2-3 evökanál törött kandis cukor a sütés elött a tetejére szórva. 
A vajat, sót, füszereket elkeverjük a puha tésztával, egyenként a tojásokat
belekeverjük, hozzáadjuk a feloldott szódabikarbónát, közben mindig jól elkeverjük a keverö géppel a végén a sütöport is belekeverjük. A lényeg, hogy
jól el legyen keverve benne minden hozzávaló és a sütöpor a szódabikarbona
után legyen belekeverve. Egy kivajazott, lisztezett püspökkenyér formába 
töltjük a masszát megszórjuk a törött kandiscukorral  és kb. 1 óra 15 percet sütjük. Félidöben le lehet takarni a tetejét, hogy ne égjen meg. Tüpróba kell, 
hogy biztosan átsült e a süteményünk. Sütés után 5 percig a formában tartjuk
pihenni, utána kiboritjuk. Hetekig eláll, idönként persze egy-egy szeletkét levágunk belöle és a reggeli vagy délutáni kávénkhoz elmajszoljuk. 

Kiváncsi vagyok kinek lesz kedve elkésziteni? Ma fogom összekeverni az alapot
és majd két hét múlva folytatom. Lesz majd fénykép is.