http://www.mediring.net/

2014. október 26., vasárnap

Göngyölt marhasült / Rinderrouladen /Igazi német specialitás. Ez is olyan mint otthon a pörkölt, ahány ház annyi szokás, de az alap mindig ugyanaz. Nálunk igy készül, a férjem a szakács ilyenkor én meg élvezem, hogy nem kell a konyhában szorgoskodjak.
4 személyre vegyünk 4 vékony hatalmas szelet marhahúst. A hentesnél már fel is lehet szeleteltetni. Nálunk készen szeletelve árulják. 
További hozzávalók: 10-15 dkg apróra vágott húsos sonka, 1 közepes fej hagyma, 1 jó evökanál mustár. Só, bors, 1 evökanál paradicsom püré, fél liter húsleves, 1 közepes sárgarépa, negyed zeller.  Tejszin a szósz besüritéséhez, 2 dkg jéghideg vaj. 
A húsos sonkát apró kockára vágjuk és megpiritjuk. A hagymát apró kockára vágjuk. A hús szeletet kiteritjük, kicsit sózzuk, borsozzuk és megkenjük vékonyan mustárral. Erre rátesszük egy adag apróra vágott hagymát, egy adag megpiritott sonka kockát és feltekerjük és cérnával összekötjük. 
Egy vaslábosban kevés olajat melegitünk, a hústekercseket meghempergetjük lisztben, majd az olajban minden oldalán kicsit megpiritjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, kockára vágott zellert, hozzá adjuk az evökanál paradicsom pürét,  felöntjük a húslevessel és lassan puhára fözzük.
Mivel a húst megforgattuk lisztben, egy selymes szószt fogunk kapni mire a hústekercs puhára fö. Ha kell mindig öntünk utána egy kis folyadékot, akkor jó, ha van elegendö szósz a húson. Kivesszük a hústekercseket és a fennmaradt szószt kézi mixerrel pürésitjük, ha kell után izesitjük. 
Visszatesszük a hústekercseket, 5 percig együtt fözzük, a végén beletesszük a jéghideg vajat, amitöl még egy nagyon finom izt kap a szószunk és jobban besürüsödik. 

Ehhez a göngyölt húshoz mindig párolt piroskáposzta a köret és sok esetben krumplipüré, vagy zsemlegombóc.