http://www.mediring.net/

2014. július 26., szombat

Cserkészkalap







A napokban láttam ezt a receptet itt és máris eldöntöttem, hogy idöt szánok rá és elkészitem.
Tegnap este megcsináltam a tésztát meg a tölteléket és betettem a hütöbe. 
Ma reggel frissült erövel és sok - sok türelemmel nekiálltam ennek a finomságnaka sütéséhez. Türelem duplán kell hozzá mégegyszer mondom,  de nagyon megéri.
Olyan kis szépek ezek a kalapocskák és milyen finomak azt el sem lehet mondani. 
A mazsolát kihagytam belöle, mert nálunk nem szeretik a gyerekek, de minden más a recept alapján készült, ami nagyon jól érthetöen van leirva.
Köszönet a receptért kedves Kokki Ildi.



Hozzávalók: (3 nagy gáztepsi, vagy kb. 70-80 db sütihez.)
(1) Tészta:
30 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 egész tojás*
1 vaníliás cukor
1 csipet só
1 púpos tk sütőpor
(2) Töltelék:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 marék (kb. 7-8 dkg) mazsola
0,5 dl tej (egy cseppel sem több!)
5-6 dkg vaj
1 tk fahéj
1 citrom reszelt héja

*Megjegyzés: A tésztába valóban két tojás kell, amitől az puhább és ragacsosabb lesz picit az átlagnál, de emiatt ne gyúrjunk sokkal több plusz lisztet bele. A tölteléket gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel is, esetleg minden szem sütibe 1-1 szem befőttnek eltett meggyet is nyomhatunk! 
A tészta:
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, porcukor, só) egy tálban elkeverjük, ráreszeljük a citromhéjat, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Ráütjük a két tojást és egy puha linzertésztát készítünk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, a felületét lisztezzük és úgy gyúrjunk belőle gombócot, amit folpackba csomagolva egy órácskát pihentessünk hűtőben.

A töltelék:
A töltelékhez valamennyi hozzávalót tegyük egy lábosba, majd kis lángon pár perc alatt főzzük össze. Ehhez a mennyiséghez a tej elsőre kevésnek tűnhet, de ne tegyünk bele többet! Majd a vaj szépen felolvad a töltelékben és az segít, hogy egy jó sűrű és ragacsos diókrémet kapjunk.


A süti összeállítása, sütése:
A tésztát 3 részre vágjuk, majd az első adag tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és egy kisméretű (kb. 3 cm átmérőjű) pogácsa-, vagy linzerszaggatóval kiszaggatjuk a süti alját, amit sütőpapíros lemezre sorakoztatunk. Ezután a töltelékből 1-1 kiskanállal kerül a sütikre. A süti kiszaggatása után megmaradt tésztát begyúrjuk és hosszúkás alakúra kinyújtunk, amit2-3 mm széles szeletekre vágunk és ebből készítjük a keresztet a süti tetejére. Az első elkészült tepsit betoljuk a 150-160°C-os sütőbe, majd miután a süti megduzzadt picit (5-6 perc), feljebb vesszük a hőfokot (175-180°C) és úgy is sütjük pár percig a sütit.
Amíg sül az első adag tészta, addig elkészítjük a következő tepsinyi adagot, majd a következőt… Majd rájövünk, hogy következő karácsonyig megint nem sütjük ezt a süteményt! J

Jó tudni a sütésről:
A sütésről most pontos hőfokot írni nem tudok – az itthoni sütő nem mutatja –, de arra figyeljünk, hogy a sütés kezdetekor a hőmérséklet legyen alacsonyabb, mert ha végig magasabb hőfokon sül a süti, a töltelék kifolyik a kis korongok tetejéről! Ellenben ha félidőig alacsony fokozaton, majd utána magasabb hőfokon sütjük, ez nem történik meg. (Talán mert az alacsony hőfoknál a tölteléknek képződik egy szárazabb kérge, ami megakadályozza, hogy az mindenfele folyjék.)
A sütit addig süssük, amíg az aljuk picit aranybarnás lesz, nem kell megvárni míg a teteje is megbarnul!
Ha elkészült a süt, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral.J