http://www.mediring.net/

2016. augusztus 6., szombat

Szilvás leveles táska






 Már régen kinéztem ezt a receptet, most végre el is készitettem.
Nagyon finom, egyszerü elkésziteni és sokféleképpen fel lehet használni az alap tésztát.
Mindenféle gyümölccsel télen, nyáron. De jó, hogy a Szeretetrehangoltan blog irója kedves
Mági beirta a blogjára ezt a régi receptet. Köszönöm sokszor fogom elkésziteni.

Akkor most mégis bemásolom az eredeti receptet. Szeretem ezt a blogot mert annyi jó recept van benne és olyan szeretettel van minden elkészitve, nem hiába Szeretetrehangoltan a neve. 




"A leveles jelzőt azért kapta, mert annyira könnyű porhanyós, szinte leveles ez a tészta, 
de azért került idézőjelbe, mert nem a klasszikus leveles.
A receptet egy jó Barátunk Édesanyától kaptam évekkel ezelőtt, Tatáról.
A recepten én egy picit változtattam, mert mi nem eszünk margarint.
Az eredeti recept ugyanis margarinnal készül én a saját tapasztalatom alapján kevesebb! vajra cseréltem.

Alaptészta
Hozzávalók
200 g hideg vaj (eredeti receptben 250 g margarin)
250 g finomliszt
pici só
4 ek hideg víz
1 ek 10 %-os ecet
 +
ha édességhez használom, akkor 2-3 dkg cukrot szoktam hozzátenni.
A hűtőből kivett vajat kockákra vágom és a sóval (cukorral) elkevert liszttel gyorsan összemorzsolom. (Lehet géppel is.) A közepébe mélyedést túrok a kézfejemmel és belemérem a vizet és az ecetet. 
Gyors mozdulatokkal  -főleg az ujjaim utolsó percét használva-  összegyúrom a tésztát. 
Formára igazítom, folpack fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe. 
Min. 30 perc elteltével használom fel, addig hidegen pihen.
Csak simán a hűtőben is lehet tartani 3 napig, vagy lefagyasztani. 
Ekkor használat előtt legalább 1 órával tegyük át a norm. hűtőbe.
Őszibarackos táska

Hozzávalók
1 adag tészta
3-4 szem őszibarack
1 ek étkezési keményítő
1 ek + 1 tk vaníliás porcukor (házi)
+
tojásfehérje kenéshez

A tésztát 30 perc után szobahőmérsékletre tettem és hagytam, hogy akklimatizálódjon (10 perc).
A barackokat tisztítottam és kicsi kockákra daraboltam. 
Összekevertem a keményítővel és a vaníliás porcukorral.
Vékonyra nyújtottam (4-5 mm) a tésztát (lehet a fólián át, akkor nem kell lisztezni) és
 12 db nagy téglalapra vágtam. Hat téglalapot a derelyevágóval (lehet késsel is) 
több helyen bemetszettem, a szélét körbe nem vágtam el (lásd képet)."