2017. május 13., szombat
Croissant felfújt gyümölcsökkel
A receptet Notburga blog-on találtam és de jó, hogy megtaláltam :)
Szóval, ha valami gyors és finom édességre vágytok, akkor ez pontosan
az igazi recept hozzá. Mindenféle gyümölcsböl elkészithetö, szerintem egész
nyáron ezer lehetöség lesz rá, ujra és ujra ezt a finomságot enni.
A receptet bemásolom ide, hogy nekem is megmaradjon, ne kelljen keresgélni.
Hozzávalók 6 személyre:
vaj (a forma kivajazásához)
5 croissant
1 vaníliarúd
4 tojás
3 dl tej
5 ek kristálycukor
5 dkg fehér csokoládé /nálam a csoki kimaradt, mert nem volt itthon , de nem hiányzott/
2 ek dióbél, vagy mandula
20 dkg vegyes bogyós gyümölcs
porcukor megszórni
Egy 29 cm átmérőjű felfújtformát kivajazunk, a croissantokat feldaraboljuk és elosztjuk benne. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, a belsejét kikaparjuk. A tojást, tejet, kristálycukrot és a vanília belsőt egy mélyebb tálban alaposan felverjük, majd leöntjük vele a croissantokat. Alufóliával lefedjük és pár órára (egy éjszakára) a hidegre tesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A csokoládét és a diót (mandulát) felaprítjuk és a bogyós gyümölccsel együtt a felfújtra szórjuk. Betakarjuk újra az alufóliával és a sütő középső rácsán 20 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát és további 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórjuk és azon nyomban tálaljuk. A teteje finom ropogós, a belseje selymesen omlós! Igazi élvezet, amit érdemes többféle gyümölccsel is kipróbálni...
2017. május 7., vasárnap
Rebarbara sütemény
Szeretjük a rebarbarás süteményeket, ilyenkor tavasszal az elsö gyümölcs féleség az eper mellet amiböl süteményt lehet késziteni.
Ez sütemény krémes, gyümölcsös és a teteje finoman ropogós,
mondhatnám mennyei izü.
Hozzávalók: a tésztához: 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 vaniliás cukor 2 tojás
18 dkg liszt 1 teáskanál sütöpor, csipet só, annyi tejföl amit felvesz, ez kb
egy két evökanál mennyiség.
Tésztát gyúrni belöle, egy 28 cm-es tortaformát kibélelni a tésztával. Villával megszúrkálni és kb. 15 percet elösütni 180 fokos sütöben. Ez azért kell, hogy késöbb a töltelék ne áztassa el a torta alját.
A vanilia krém hozzávalói: 1 cs. vaniliás pudingpor, 4 dkg cukor 3,5 dl tej,
12 dkg tejföl.
A pudingot megfözni, kihüteni és keverögéppel belekeverni
a fejtölt. Ezt a masszát ráönteni a tésztára.
A rebarbara kb. 80 dkg, megpucolni, darabokra vágni és 3-4 evökanál cukorral
összekeverni. Szüröbe tenni és lecsöpögtetni.
A morzsa hozzávalói a tetejére : 10 dkg liszt, csipet só, 10 dkg darált dió vagy
mogyoró - ez el is maradhat, akkor viszont 20 dkg liszt kell hozzá - 1 csomag
vaniliás cukor 1 kávéskanál sütöpor. és 15 dkg hideg vaj.
Ebböl egy morzsás tésztát késziteni, nem kell sokat gyúrkodni, mert felmelegszik a vaj és akkor nem lesz olyan morzsás.
Tehát az tészta alapot elösütöttük, rátettük a hidegre hült tejfölös pudingot, megszórjuk a darabokra vágott rebarbarával és rászórjuk a morzsatésztát.
Kb. 35-40 percet sütjük - persze ez sütö függö. A morzsa a tetején kapjon egy
kis szint.
Kihüteni és kevés porcukorral meghintva tálalni.
A fennt megadott mennyiségnek én most a másfélszeresét vettem, mert nem tortaformában sütöttem, hanem tepsiben. A rebarbarából igy is elég volt 80-90 dkg.