2016. május 26., csütörtök
Bazsalikomos-citromos pesztóval epres desszert
Hozzávalók: 1csomag leveles tészta 27 dkg volt egy csomag ez böven elég 6 személyre
60 dkg eper
20 dkg mascapone
2 dl tejszin habnak felverve
fél marék bazsalikom levél
4 evökanál semleges izü olaj - ez nálam nagyon jó minöségü bio repce olaj volt
3 evökanál porcukor
fél citrom leve és egy fél zöld citrom reszelt héja
2 evökanál kanadai Ahorn szirup
1 vanilia kikapart magja
A leveles tésztát négyzetekre vágjuk kb. 6x6 cm-re és forró sütöben
megsütjük. Amikor kicsit meghült óvatosan kettévágjuk a négyzeteket.
A bazsalikomból, 2 evökanál cukorral, olajjal, citrom levével és héjával
valamint a kikapart vanilia magjaival pesztót készitünk vagyis jól pürésitjük.
Az epret megmossuk kicsumázzuk és a felét felszeleteljük. Az ahorn sziruppal
meglocsoljuk és a hütöbe tesszük.
A megmaradt epret pürtésitjük - ha jó édes az eper, akkor nem kell bele
cukor. Ezt is hütöbe tesszük.
Mascaponét az egy evökanál porcukorral habosra kikeverjük, a felvert tejszint óvatosan belekeverjük és 3 evökanál pesztót is teszünk bele, ezzel is elkeverjük. Mehet ez is a hütöbe.
A tálalás a következö: egy tányérre tesszük a kettévágott leveles tésztát,
ráhalmozunk a mascaponés krémböl, ráteszünk jócskán a felszeletelt
marinált eperböl, rá jön a leveles tészta másik fele. A sütemény mellé
húzunk egy csikot a pesztóval és mellé kanalazzuk az eperszószt.
Kevés porcukorral megszórjuk.
El lehet mindent késziteni jó elöre, söt úgy a finom ha a hozzávalók le vannak
kicsit hütve.
Nagyon izlett minden vendégemnek, különleges desszert.
2016. május 20., péntek
Kedvenc
https://www.youtube.com/watch?v=tIeC2G4HCcU
Ez a dal nagyon szép. Nekem meg föleg, mert az én Dennis unokám zongorázik, énekel és kérésemre elénekelte - csak nekem - ezt a szép számot. Mivel ide az Ö videóját kérésére nem tehetem fel, igy egy nagyon szép elöadásban mégis feltettem ezt a számot. Naponta meghallgatom, megnézem Öt. Imádlak Dennis, Te vagy az én elsö unokám, akit annyira vártalak... olyan jó és szép emlékeim vannak az együtt töltött idökröl amikor még kicsi voltál. Felnöttként is nagyon büszke vagyok Rád. Járd az utadat és kivánom, hogy mindig elégedett legyél és azt csináld az életedben amit szeretsz, film, szinészet, zene... Igaz szentimentálisan hangzik de ezt az érzést amit Öérte érzek nem is lehet másképp leirni :)
2016. május 14., szombat
Krumplis élesztös pogácsa
A receptet valamikor az interneten találtam egy receptgyüjtö oldalon - sajnos nem tudom ki volt a beküldöje - azóta örizgetem és ma végre megsütöttem ezt az omlós finomságot.
tésztához
- 900 g burgonya (főtt, áttört)
- 105 ml 2,8%-os tej
- 1 nagy csipet kristálycukor
- 37.4 g élesztő (friss)
- 375 g vaj
- 615 g búzaliszt (BL55)
- 2 db tojássárgája
- 4 csapott teáskanál só
A kenéshez
Csak akkor
kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az
élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ha
felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy
elég lágy tésztát fogunk kapni.
A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk rétesliszten, majd félbe
hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.
A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy
átmérővel!
Sütőpapírral
fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc
pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses
sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült
burgonyás pogácsákat! Másnap még finomabb!!!! :)
Férjem szerint vagyis "egyél belöle sokat " ize van.
2016. május 13., péntek
Spárgás pite
Ismét spárga, most pitének. Egyszerü, gyors és nekünk nagyon finom.
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 50 dkg zöld spárga, 5 dkg nagyon apróra
vágott füstölt sonka, 1 kisebb fej hagyma, metélö hagyma, só, bors, 3 szelet
gépsonka, 20 dkg gomba, 2 dl tejszin és 1 dl tejföl vagy joghurt, 3 db tojás,
5 dkg reszelt parmezán sajt, de jó hozzá másfajta sajt is.
A zöld spárga fás végeit levágjuk és kb. 2 cm-es darabokra felvágjuk.
Hagymát vékony szeletekre felvágjuk és kevés vajon pároljuk, hozzáadjuk
a gombát az apróra vágott füstölt sonkát és pár percig pároljuk, majd
a spárgát is beletesszük, lefedjük az edényt. Pár percig együtt pároljuk, de
úgy, hogy a spárga még roppanós maradjon.
Közben a tojást a tejszinnel tejföllel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk,
belereszelünk 5 dkg parmezán sajtot, a langyosra hült összesütött zöldségekkel összekeverjük.
Közben egy pite formát nálam most tortaforma volt, kivajazunk, megszórjuk
zsemlemorzsával kibéleljük a formát a vajas tésztával.
Beleöntjük a tejszines masszát darabokra tépkedve a 3 szelet gépsonkát
belenyomkodjuk a masszába és kb. 180 fokon 40 percig sütjük.
Langyosra hütve salátával kináljuk.
2016. május 8., vasárnap
Kuszkus saláta meg a grillezés
A jó idö kicsalogatott a Rajna partra a természetben gyönyörködni, napozni,
grillezni.
A grill húsok, kolbászkák mellé kuszkusz salátát csináltam.
4 személyre 30 dkg kuszkusz kell, két darab sárgarépa, 3 szál újhagyma
szárával együtt, egy fél kigyó uborka, koktél paradicsom, egy fél marék
apróra vágott petrezselyem.
Só, bors, fél liter zöldségleves vagy leveskocska plusz folyadék, 3 evökanál balzsam ecet, helyette egy jókora citrom leve is jó és oliva olaj 5-6 evökanálnyi.
Ebböl a mennyiségböl elég sok lesz, de másnap is nagyon finom.
A sárgarépát karikára vágjuk, egy szál újhagymát is és kevés olivaolajon
kicsit megsütjük de még jó roppanós legyen, sózzuk,borsozzuk. Felöntjük a húsleves lével,felforraljuk és beleöntjük a kuszkuszt és a három kanál balzsam ecetet.
Lefedjük az edényt és le is vesszük a tüzröl, igy hagyjuk állni kb. 10 percig.
Utána villával fellazitjuk és ha kell még kevés vizet öntünk hozzá, a maradék
oliva olajat is hozzá adjuk, jól elkeverjük. Langyosra hütjük és hozzáadjuk a
többi újhagymát, uborkát, paradicsomot és megszórjuk a pertezselyemmel.
Pár órát hagyjuk állni.
2016. május 7., szombat
Spárga a kedvenc
Spárga levegön érlelt sonkával a legfinomabb. Ma igy készült nálunk.
Junius 24-ig tart nálunk a spárga szezon. Ha a városból kimegyünk, hatalmas spárgaföldeket látni, ahol szedik a spárgát. A földek végén kis bódéban árulják a frissen ezt a finom zöldséget. Ilyenkor mindenki aki persze szereti és sokan
szeretik nagyon sürün spárgát készitenek különbözö módon.
A fehér spárga vastagabb mint egy jókora szivar és hihetetlen de, vajpuha,
zaftos, izletes. Mi nagyon szeretjük, föleg a férjem, ha tehetné ilyenkor két
naponta spárgát enne. Pucolni kicsit macerás, nagyon vékonyan kell lehámozni
a héját és persze alaposan, mert ha marad rajta egy vékony csikocska, bizony
szálkás lesz fözés után.
Egy- két dolog amit itt tanultam meg a spárgáról. Elöször is ha üzletben
vesszük nézzük meg a szárvéget, hogy nincs-e nagyon kiszáradva, mert
ha kiszáradt fás, akkor bizony nem lesz omlós vajpuha. Aztán ha két spárgát
összedörzsölünk csikorognia kell, akkor biztos, hogy friss.
A vásárlás után 2 - 3 napig eltarthatjuk úgy, hogy egy nedves konyharuhába
becsomagoljuk és a hütöszekrény zöldséges fiókjába tesszük.
A jótékony hatásairól már sokat irtak, egy biztos, hogy nagyon kevés kalóriát
tartalmaz, sok vitamint és még sok mindent amire tavaszi fáradt szerveze-
tünknek szüksége van. Vesetisztió hatása van.
Azt hiszem a sok jó tulajdonsága mellett mégis azért esszük, mert egyszerüen
finom, zaftos és a tavasz elsö igazi friss zöldsége.