2014. május 31., szombat
Májusi lepényhal
A májusi - juniusi lepényhal a legfinomabb, mondják a Hamburgiak.
Mivel most nagyon jó tengeri halas üzlet közelében lakom, sürübben eszünk halat. De jó, mert én el lennék csak halon meg tengeri gyümölcsökön.
Telejesen egyszerü az elkészitése, a lepényhalat citromlével meg kell locsolni, besózni. Majd lisztben megforgatni és forró olajban vagy vajban megsütni.
Jó sok apróra vágott bacont ropogósra sütni és a kisült halra ráhalmozni.
Hozzá krumplisaláta jár, mivel tavasz van, mehet bele ropogós friss uborka, piros paradicsom és sok újhagyma. A dresszing pedig kb. 1 kg krumplihoz 2 dl húsleves vagy zöldségleves /ha nincs leveskockából is lehet késziteni, bio vagy nem bio szinte nincs különbség ahogy éppen a napokban olvastam :( / 1 evökanál mustár, bors, izlés szerint só, valamennyi finom semleges olaj. Lehet még cimtomlével utána izesiteni, aki savanyúbban szereti a salátát.
Könnyü étel, gyönyörü fehér húsa van a halnak, ezen az óriásnak nézö halon nem mondhatom, hogy túl sok hús van, de egy személynek elég 1 db hal.
2014. május 25., vasárnap
Epres túros desszert
Illatos, zamatos napsütötte eper, friss krémes túró, tejszin és egy kevés keksz morzsa. Ennyire egyszerü de annál finomabb.
2014. május 10., szombat
Epres finomság
A gyors katagóriába tartozik ez a finomság. Nagyon egyszerü és mégis finom, gyümölcsös, zamatos,
habos sütemény.
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta,
30-40 dkg friss eper, porcukor, 1 fél rúd vanilia kikapart magja,
porcukor izlés szerint,
2,5 dl friss tejszin.
Annyi dolgunk van, hogy megfelelö méretre felvágjuk a leveles tésztát kb. 10x10 cm-esre és elömelegitett sütöben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Közben az epret megmossuk, félbe vágjuk. A tejszinhabot kevés porcukorral és a vaniliával felverjük.
Amikor kihült a tészta, ovatosan félbe vágjuk és megtöltjük elöször tejszinhabbal, majd eperrel, rátesszük a tészta tetejét, porcukorral megszórjuk és máris tálalhatjuk.
2014. május 9., péntek
Spenótos paradicsomos lasagne
Amikor megláttam a Szeretetrehangoltan blogon ezt a receptet, el is döntöttem, hogy ezt a finomságot el kell készitsem. Gyönyörü inycsiklandozó volt a kép is, nagyon tetszett. Szeretem ezt a blogot, olyan mint a cime.
Vettem friss spenótot, sajnos eltett paradicsomom nincs, de vettem olasz darabos paradicsom konzervet, finom bivaly mozarella sajtot és közepesen érett Gouda sajtot.
A fénykép ugyan nem olyan szép, de az ize valami fenséges lett. Krémes, izletes, szóval csak ajánlani tudom. A gyerekeim mondhatni majdnem vegetáriánusok nekik is el fogom késziteni.
2014. május 3., szombat
Bazsalikom, rukola pesztos ujkrumpli saláta.
Recept : 1 kg ujkrumpli, 1 tk durva tengeri só 4-5 ek. oliva olaj a pesztohoz, 1 ek fenyömag - nekem nem volt itthon, igy napraforgó magot tettem bele. 3 dkg parmezán sajt, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor bazsalikum, 5 dkg rukola, 3 evökanál fehérbor ecet, só, bors, 20 dkg koktél paradicsom. A krumplikat megsikáljuk és egy tepsiben 2 evökanál oliva olajjal, tengeri sóval összekeverjük, majd megsütjük kb. 40 perc. Közben a bazsalikomból, fenyömagból, fokhagymából, a fele rukolából pestot csinálunk sózzuk,borsozzuk és beletesszük az ecetet. Jó izes legyen. Amikor megsültek a krumplik, egy salátás tálba tesszük, összekeverjük a pestos dresszinggel. Egy- két órát állni hagyjuk. Tálaláskor félbevágott koktél paradicsomokat keverünk bele, a maradék rukolát is beletesszük, majd jól megszórjuk reszelt parmezán sajttal. Grillezéshez is finom, vagy panirozott feta sajttal. A rövidebb változat, hogy a krumplit megfözzük és ugy csinálunk belöle salátát. A sütöben finomabb lesz szerintem.