2013. december 31., kedd

BUÈK

BUÈK





minden kedves erre járónak.
 

Rakletthez készülödve.


2013. december 29., vasárnap

Karácsonyi menü ala fiam





Szüzpecsenye bacon kabátban, megtöltve mézben és rozmaringban karamellizált dióval.
Hozzá hokkaidö tök és póréhagyma, Vilmos körte, balzsamecetes szószban párolva.

Karikára vágott sült krumpli, piritott zsemlemorzsával megszórva.

2013. december 19., csütörtök

Diós, marcipános kekszek linzer


Szorgos kezek munkája a fenti tál


Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs. vanilia cukor 1 késhegyni kardamon, 1 teáskanál rum aroma, 3 csepp keserü mandula olaj, csipet só, 15 dkg darált dió, 2 tojás sárgája. Ezekböl tésztát gyurunk és pár órát a hütöbe tesszük.

Kell még hozzá 40 dkg marcipán, 1 üveg ribizli zselé és 20 dkg étcsokoládé felolvasztva.
Vékonyra kinyujtjuk a tésztát és kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Kb. 170 fokon 10 percig sütjük.
A marcipánt jó vékonyra kinyujtjuk és ugyanazzal a kerek formával kiszaggatjuk.
Amikor a kekszek kihültek megkenjük a ribizli zselével, ráfektetünk minden egyes kekszre egy - egymarcipán lapocskát, végül a felolvasztott csokoládéval bevonjuk. A tetejére lehet egy fél szem diót tenni.
Eldugjuk jól mert nagyon hamar elfogy.

2013. december 15., vasárnap

Zserbó






Anyukám mestere volt a zserbó sütésnek. Èvekig próbáltam rekonstruálni
a receptjét, nem nagy sikerrel. Tavaly kaptam ezt a receptet az Nlc-n.

A fiam tesztelte, mert Ö szerinte anyukám zserbója a világ legjobb zserbója. 
Ezért is igyekeztem a kedvében járni. Szóval ez a recept ami hasonlit hozzá.
A gyerekem szerint az a mostani zserbó ize majdnem ugyanaz, de a kinézete még nem. Igy gyakorolhatok tovább. Mindenesetre finom lett nagyon, ahogy látom el fog fogyni.


A tésztához:

35 dkg liszt, 15 dkg margarin, csipet só, egy teáskanál sütőpor, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, és 1 dkg élesztő, egy dl tejben feloldva.

A töltelék:

40 dkg darált dió 20 dkg kristálycukorral elkeverve, és kb 60 dkg baracklekvár.
A tetejére: 3 evőkanál víz, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál kakó keverékét felfőzzük, hólyagosra forraljuk, majd egy kanálnyi vajat keverünk bele, és a sütemény tetejére öntjük. Egy-két óra múlva megszilárdul.Recept Kaleva

Diós, mákos bejgli






A recept Dinától egy kedves FB ismeröstöl van. Nagyon jó ez a recept, nem repedtek meg a bejglik.  Finom zaftos, omlós. Itt is köszönöm Dina Neked ezt a jó receptet. 


Tészta ebböl az adagból 3-3 rúd lesz
1 kg liszt
30 dkg vaj megjegyzés tölem :  mivel én nem tudok itt jófajta zsirt venni, vajjal készitem ehhez az adaghoz 40 dkg vajat teszek
15 dkg zsír
nagy csipet só
10 dkg cukor
2 tojás
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, egy kis tálkában elkeverjük az összes többi hozzávalót (az élesztőt nem futtatjuk fel), majd gyors kézzel, először lazán, majd erősebb gyúrással összeállítjuk a tésztát. Nem baj, ha picit márványos, inkább az legyen, minthogy elgyötörjük. Pihentetés közben a tészta ahogy összeérik, kissé puhul, selymesebbé válik. Minimum fél napot hagyjunk neki hideg helyen.
Töltelék (fajtánként 3-3 rúdra elegendő)
40 dkg darált dió vagy mák
2,5 dl tejben melegítéssel feloldott 30 dkg cukor
1 citrom reszelt héja, és pár csepp leve

 Megjegyzés: 1 jó evökanál baracklekvárt szoktam a töltelékbe tenni és egy kisebb almát megreszelve mert igy nagyon jó zaftos lesz a töltelék, igy szeretjük  - itt figyelembe kell venni, hogy a lekvár és az alma nedves,tehát kevesebb folyadék kell a töltelékbe - !!

A tejet a cukorral feltesszük melegedni, de nem forraljuk, csak amíg jó meleg lesz és a cukor felolvad. Közben a tálba halmozott darálékot elkeverjük a citromhéjjal és pár csepp citromlével. Kevergetve ráöntjük a forró folyadékot, de ne egyszerre mindet, nehogy túl folyékony legyen. Míg a keverék hűl, megszívja magát, kissé megduzzad, így lehet, hogy a visszamaradt édes tejjel kell még picit hígítani. Ha mind felvette és kihűlés után még mindig száraz, tejjel lágyíthatjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pihent cipót 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kb. A4-es lap nagyságúra (20*30 cm) nyújtjuk, a (mondjuk diós) töltelék harmadát ráhalmozzuk, kanál hátával elsimogatjuk úgy, hogy a tészta szélei 1-1 centiméterre kilátszódjanak. Most a két rövidebbik oldalán visszahajtjuk, és lenyomjuk. Az egyik hosszanti oldalát elkezdjük felfelé tekerni, a másik szélét vizes ujjakkal kicsit benedvesítjük, ráforgatjuk a rudat, picit meghempergetjük, hogy egyenletes alakú legyen, majd zárással lefelé olajozott lemezre tesszük. Így tekerjük fel mind a hat rudat. Nekem ez két tepsi. Mikor az egyik hármassal kész vagyunk, válasszunk szét 3 tojást, és most a sárgájával hosszanti irányban kenjük le a rudakat. Az oldalukat is. (hagyjuk meg kb. a felét a másik 3 rúdra.) 
Kint hagyjuk szobahőmérsékleten, nem kell hűtőbe tenni. Addig várunk, amíg a sárgája teljesen megszárad, és elkezd picit repedni. Ekkor kell a fehérje, egy másik ecsettel keresztben kenjük most. A múltkori repedés miatt most hurkapálcával szúrkodtam meg kenés után, és mehet az előmelegített 170°C-os sütőbe. A fejlődő túl sok gőz sem tesz jót a süteménynek, így újabban elejétől fakanállal pár centire kitámasztott sütőajtóval sütöm. Sokkal kevésbé reped, bár így is adódik baleset. :) Semmi gond, a kicseppent pirult dió a kedvencem. :)

Pulyka tekercsek aszalt szilvával, gesztenyével








Pulykatekercsek aszalt szilvával, gesztenyével



A pulykamell szeleteket /de lehet csirkemell is / egy napra fokhagymás tejben kell áztatni.

Főtt gesztenyét, aszaltszilvát apróra vágni meg baconszeleteket /nem túl sokat/  egész kicsi apró kockákra vágni, kevés só, esetleg valamilyen grillfűszer keverék /én mindig Univer Flekken fűszerkeveréket használok/ tejföllel összekeverni, hogy egy massza legyen belöle.
A pulykaszeleteket szárazra törölni és vékonyan bekenni a masszával, majd feltekerni és baconbe csavarni. A maradék egészben hagyott aszaltszilvát és a maradék gesztenyét egy vékonyan kivajazott tűzálló tálba rakni, rátenni a hústekercseket, kevés vizet aláönteni és betenni a sütőbe. Amikor szép piros a levét leönteni, ami a szósz alapja lesz ,  egy - két sült gesztenyét is kiszedni és mixerrel pürésiteni, tejszinnel kicsit felfözni, a végén kevés fagyott vajat beletenni és habosra mixelni. A szósz nagyon különleges  selymes lesz a benne párolt és bele mixelt  gesztenyétől. A hústekercseket tálra tenni és hozzá köretnek a gyümölcsöket. Krumplipürével tálalni.

2013. december 7., szombat

Karácsonyfa kelt tésztából



Honnan lenne a recept mint a FB-röl. Marisz sütötte meg elsönek, Töle vettem a receptet és a leirást. Okos módon kakós vajas töltelékkel töltöttem meg, mire megsült, kicsit kifolyt a töltelék,meg sem mutatom a képet. Egy biztos nagyon finom, el fog fogyni az biztos.

Mézeskalács


 A receptet a FB-n Timea tette fel.

 http://ugymintotthon.blogspot.hu/2011/10/mezeskalacs-nem-kell-pihentetni.html

Nagyon megtetszett ez a recept, igy ki kellet próbáljam.
Unokáknak csináltam, dinok és autó, traktor, ki mit szeret. Kicsit ugyan  változtattam rajta, mézeskalács füszerkeverék helyett csak fahéjat és örölt szegfüszeget tettem bele, mert mi igy szeretjük, a másik változtatás pedig a cukor mennyiségét a felére vettem. Igy is édes, nekünk nagyon izlik és amiért megtetszett a recept, hogy nem kell pihentetni, rögtön lehet sütni. Tegnap sütöttem, ma már puhák a figurák, dobozkában várják a dino, autó rajongókat.

Az eredeti recept a blogról:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
2,5 dl méz
3 db tojás
Elkészítés:
A lisztet a szódabikarbónával, a porcukorral és a fűszerkeverékkel összevegyítjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd hozzákanalazzuk a mézes, és beleütjük a tojásokat is. Addig gyúrjuk, míg közepes keménységű tésztát nem kapunk. Ellentétben a legtöbb mézes tésztával, nem kell pihentetni, hanem azonnal lehet kb. nyújtani és szaggatni jól belisztezett gyúródeszkán. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon 8-10 perc alatt sülnek meg. Ám mielőtt sütőbe tesszük érdemes lekenni egy felvert tojással, akkor szép fényes lesz a végeredmény.