2013. október 14., hétfő
Fokhagyma krémleves
Hétnyelven beszélö fokhagyma krémleves
évekkel ezelött Sherpa irta be az nlc-re, azóta is igy készitem. Nagyon finom Andrea ezuton is köszönjük a receptet.
Hozzávalók: 5-8 dkg margarin /vaj/ 10 gerezd fokhagyma, 3-4 fakanál liszt, 1 liter tej, fél-háromnegyed liter viz, 2 dl tejszin, 2 eröleves kocka, csipetnyi örölt szerecsendió, 2 korty konyak vagy pálinka, pici fehérbors, pici majoránna, 3-4 ujjnyi elmorzsolt kéksajt.
A fazékben felolvasztom a margarint, beleteszem a lisztet, kevergetem gyönge tüzön, nem piritom, belekerül a szétnyomott fokhagyma, tovább kevergetem és felöntöm a tejjel, a vizzel meg a tejszinnel. Vigyázok, ne legyen csomós. Minden más hozzávalót beleteszek, füszereket, konyakot, leveskockát, sajtot és forrás után még 15 percig hagyom csöndesen föni. Piritott barnakenyér darabkákkal vagy reszelt sajtba nyomott piritott kifli karikákkal tálalom. Ha a sajt nem akar jól felolvadni és szoktam neki segiteni a merülö mixerrel.
A leveskocka helyett lehet húslevessel késziteni. Ez egy jó nagy adag, lehet felezni a mennyiséget.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése