2020. február 1., szombat
Kelbimbo, zeller saláta
Kelbimbo, angol Zeller és más finomságok, nagyszerü saláta ami föétel is lehet, vagy éppen egy szelet frissen sült hús mellé.
Hozzávalók 2 személyre: 8-10 kelbimbo sós vizben megfözve,
1 kisebb szivsaláta vagy madársaláta, 2 darab közepes héjában fött krumpli,
3 db szárzeller, ujhagyma, vagy lilahagyma, pár szem rózsabors.
Egy jó marék zsemlemorzsa amit vajban megpiritunk és egy csipet sóval izesitjük.
Dresszing: 2 evökanál fehér balzsamecet, 1 evökanál áfonya lekvár ! igen nem tévedés ! 2 evökanál olivaolaj, 2 mokkáskanál só. Ezeket egy üvegben jól összerázzuk, egy krémes öntetet kapunk. Izlés szerint lehet még bele tennni egy-két kanál vizet, borsot. Nekem dió ecetem van azzal csináltam.
A salátát megmossuk, apró csikokra vágjuk, leszáritjuk.
A kelbimbot megfözzuk és vajon piritott morzsába forgatjuk.
A krumplit vékony karikára vágjuk. A hagymát felszeleteljük.
Tálalás. Elöször a zöldsalátát tesszük tényérra, meglocsoljuk az öntettel,
rá jön a karikára vágott krumpli, sózzuk, borsozzuk, a vékonyra vágot hagymaszeleteket rászórjuk és a felvágott szárzellert is. Megint megöntözzük az öntettel. A végén a langyos vajas morzsás kelbimbo jön a tetejére. Ismét meglocsoljuk kevés öntettel, rózsaborssal megszórjuk és tálaljuk.