2016. január 15., péntek
Téli szines saláta
Nem tudom igazán mi a neve ennek a salátának, kedves barátnömtöl kaptam
az ötletet, mondta a nevét a salátának, de mivel telefonon beszéltünk, igy
csak a hozzávalókat firkantottam le egy cetlire. Aztán ma el is készitettem.
Hozzávalók: két közepes fej fött cékla - nekem most üveges céklám volt itthon
igy egy fél üveg lecsepegtetett céklát vágtam csikokra.
1 alma, 2 kisebb lila hagyma, 50 dkg gomba, citromlé, egy fél
citrom reszelt héja
Az öntethez: 2,5 dl natúr joghurt, 2 kávéskanál mustár, citromlé, só,frissen
örölt bors, pár csepp méz, friss petrezselyem, snidling
Az öntethez valókat összekeverjük. A gombát felszeleteljük és kevés olajon
megsózva, borssal megszórva lepiritjuk. A lilahagymát vékonyan felszeleteljük az almát lereszeljük és a csikokra vágott céklával együtt az öntethez adjuk és jól elkeverjük. A végén belekeverjük a kihült gombát és megszórjuk a friss petrezselyemmel, a citromlével meglocsoljuk és ráreszeljük a citrom héját is. Hütöben hagyjuk összeérni az izeket. Egy szép özbarnára sült piritos kenyérrel tálaljuk.
2016. január 1., péntek
Raklett
Egy csendes, beszélgetös, lassú kényelmes vacsora. Nem beszélve arról, hogy mindenki a maga "pecsenyéjét" sütögeti, vagyis azt eszik amit megsüt magának.
A hozzávalók: különbözö sajtok pl. gorgonzola, mozarella és persze valami
jó füszeres francia raklett sajt, de kinek mi tetszik jól olvadó sajt legyen.
Serano sonka vagy fekete erdö sonka, apró virslik, kolbász karikák ez is
izlés dolga. Pár szem héjában fött apró krumpli, megpárolt friss gomba
esetleg cukkini. Teljesen a saját fantáziára van bizva ki mit akar az asztalra
tenni.
Egy üveg jófajta bor kell még és kezdödhet a saját fantázia szerinti
sajtos sütögetés. Pár kép a tegnap esti elökészületekböl.