2013. november 25., hétfő
Kekszek Rebekkától
A tálon a jobb oldalon az apró kis kekszecskék a tavalyi sütés.
Kedves ismerösöm Rebekka egy fantasztikus háziasszony. Egyszer advent vasárnap meghivott kávézni. Legalább 15 féle finomabbnál finomabb adventi sütemény, kekszecske volt a tálon amit elém tett. Csodálom Öt, ma is mert ritka ügyes háziasszony és minden ami kikerül a konyhájából egy remekmü. Töle van ez a recept is, amit minden évben meg kell süssek, selymes, omlós és többféleképpen lehet disziteni.
Rezept: 12,5 dkg porcukor, 38 dkg liszt, 25 dkg vaj, csipet só, 2 tojás sárgája, fél citrom héja és leve.
Jól összegyúrni a hozzávalókat, már igy is nagyon selymes tésztát kapunk. 2 órára a hütöben pihentetni a tésztát. Ujnyi vastagra kinyujtani és különbözö karácsonyi formákra kiszúrni. Tojás sárgával megkenni, lehet csillogó vagy szines cukorral disziteni, esetleg pisztáciával, dióval, kinek mi tetszik.
10-15 percig világosra sütni.
Szoktam virág formákat szaggatni belöle és amikor megsült, olvasztott csokoládét pöttyinteni rá, majd egy dió szemet ráragasztani. Máris egy kicsit
más iz, és egy tésztából több variáció.
Berlini kenyérke
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tojás, 12 dkg vaj, 12 dkg apróra vágott mandula, 20 dkg cukor, fél sütöpor, 1 kk fahéj, késhegyni örölt szegfüszeg, 1,5 evökanál kakaó, egy vanilia kikapart magja.
Tésztát gyúrni a hozzávalókból. Sütöpapirral bélelt tepsibe tenni és úgy kinyujtani 2,5 - 3 cm vastagra. Kb. 15 percigig 180 fokon sütni. Azonnal melegen apró kockákra vágni és fémdobozba tenni. Ennek a süteménynek kell kb. 2 hét állás, akkor lesz igazán finom.
Aszalt gyümölcsös kekszek /Rosinen Brötli /
Rosinen Brötli néven van meg nekem ez a recept. Mindig elkészitem adventkor, mert finom, zaftos,illatos és sokáig eláll fémdobozban.
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 3 egész tojás, 15 dkg vaj, 12 dkg liszt, 1 kk. sütöpor, 15 dkg darált mandula
/dió, mogyoró/ 1 kk fahéj, 1 fél citrom lereszelt héja, 25 dkg aszalt gyümölcs /barack/ vagy mazsola vagy amit szeretünk. Cukrot, vajat, tojást habosra kikeverni és utána a többi hozzávalóval elkeverni.
Kanállal kis halmokat csinálni. 15-20 percig sütni. Friss marad sokáig és nagyon hamar elkészül. Olyan finom illata van amikor sül meg utána is.
Citrommázzal lehet bevonni, de máz nélkül is nagyon finom.
Tante Kätzi kekszek
Nekem ilyen néven van meg ez a recept, menyem nagynénijétöl.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, fél teáskanál sütöpor, 1 cs. vanilia cukor vagy kikapart vanilia mag /én ezt használom/ 15 dkg cukor, 1 tojás, 12 dkg vaj 1 késhegyni fahéj.
Összegyúrni a hozzávalókat. Kinyujtani a tésztát vékonyra és különbözö formákkal kiszúrni.
A tetejét tojás sárgával megkenni, majd apróra tört piritott mandulával megszórni.
Az adventi kekszet, akkor a legjobbak, ha kicsi kekszecskéket szúrunk ki, hisz csinálunk úgyis több félét, igy vegyesen egy tálon kis falatkák legyenek. Ez egy ropogós, de mégis omlós keksz.
Kókuszos és mogyorós csók
Kókuszos csók áfonyával
3 fehérje,
20 dkg cukor, csipes só, 250 kókusz reszelék, 2 evökanál citromlé.
5 dkg
áfonya
A tojás
fehérjéböl pici sóval és a cukorral fényes habot verünk. Hozzáadjuk a
kókuszreszeléket a citrom
levét és az áfonyát, jól összekeverjük.
15 percig állni hagyjuk, hogy a kókusz felvegyen egy kis
nedvességet. Két kávéskanállal halmokat rakunk a tepsibe és 170 fokon kb. 20 percig sütjük.
Vigyázzunk
ne égjen meg. Amikor kész a közepe még kicsit puha, de kihülés után
megszilárdul.
Hetekig
eltartható zárt dobozban.
Mogyorós
csókok
2 tojás
fehérje, csipet só, 15 dkg cukor 1 teáskanál reszelt citrom héja 12 dkg darált
mogyoró.
A tetejét
lehet disziteni mogyoróval, vagy kandirozott gyümölccsel. Ugyanaz az eljárás mint a kókuszos csóknál.
Hetekig
eláll.
2013. november 20., szerda
Orosz almás, kakaós, diós torta
Valamikor az NLC-n keringett ez a recept.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1 sütöpor, 8 dkg kakaó, 15 dkg apróra vágott dió. 5-6 alma lereszelve, 1 kávéskanál fahéj.
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 4 db tojást, tovább keverjük
amig habos nem lesz. A lisztet a sütöporral elkeverjük, beletesszük a kikevert
masszába, mehet bele a kakaó is. Összekeverjük ha kell kevés tejet teszünk
bele, majd az alma és a fahéj kerül bele, amivel szintén összekeverjük.
Robotgéppel kevertem mindent. Nekem kb. 1 dl tejet vett fel, jó sürü massza
lesz. A végén még hozzáadjuk az apróra vágott dió felét.
Kilisztezett tortaformába tesszük, a tetejét megszórjuk a maradék dióval
és kb. 180 fokon 50 percig sütjük. Tüpróba!
Karamell szószt adtam hozzá: 10 dkg cukrot 1 dl vizet, pár csepp ecetet
elkezdtem fözni amig a cukor elkezdett karamellizálódni, szép szine lett,
majd beleöntöttem 1 doboz kókusztejet és azzal addig föztem amig be nem
sürüsödött. Nagyon finom volt, a maradékot a vendégek elvitték.
Utolsó szeletke maradt meg a fotózáshoz.
2013. november 16., szombat
Kürbis suppe
Hallo Uwe, hier ist eine Suppe Rezept für Dich
Zutaten für 4 Personen:
• 200 g Pardina-Linsen
• 1 Hokkaido-Kürbis (ca. 700 g)
• 2 Zwiebel
• 2 Knoblauchzehen
• 4–5 Stiele Majoran
• 4 EL Öl
• 1 kleine rote Chilischote
• 400 g Rinderhack
• 2 EL Semmelbrösel
• 1 Ei (Gr. S)
• Salz und Pfeffer
• Zucker
• 1 Bund Lauchzwiebeln
• je 1/2 TL gemahlener Kreuzkümmel und Zimt
• 1 Dose (425 ml) Tomaten
• 2 EL Gemüsebrühe (instant)
Zubereitung von Arabischer Linsen-Kürbis-Topf
1 Linsen in einem Sieb abspülen und abtropfen lassen. Kürbis waschen, in Spalten schneiden, entkernen und dann mit Schale in Stücke schneiden. Zwiebel und Knoblauch schälen. Zwiebel würfeln, Knoblauch fein hacken. Majoran wa¬schen, trocken schütteln und die Blättchen abzupfen.
2 2 EL Öl in einem großen Topf erhitzen. Kürbis darin unter Wenden anbraten. Hälfte Zwiebel und Knoblauch kurz mitbraten. Linsen, Majoran und ca. 1 1/2 l Wasser zugeben, aufkochen. Zugedeckt ca. 40 Minuten köcheln.
3 Chili putzen, längs einschneiden, entkernen, waschen und fein hacken. Mit Hack, Rest Zwiebel und Knoblauch, Semmelbröseln, Ei, 1 gestrichenen TL Salz und knapp 1/2 TL Pfeffer gut verkneten.
4 Aus der Hackmasse mit angefeuchteten Händen 8–12 Klöße formen. 2 EL Öl in einer gro-ßen Pfanne erhitzen. Hackklöße darin rundherum 5–7 Minuten braten.
5 Lauchzwiebeln putzen, gründlich waschen und in kleine Stü¬cke schneiden. Lauchzwiebeln, Hackklöße, Kreuzkümmel und Zimt zugeben und ca. 10 Minuten im Eintopf mitgaren.
6 Tomaten und Brühe einrühren und aufkochen. Linsentopf mit Salz, Pfeffer, Kreuzkümmel und 1 TL Zucker abschmecken. Anrichten. Dazu passt dünnes Fladenbrot.